Sesiapa yang mengenali tahu kegilaanku membuat kek coklat yang pernah dikongsikan resepinya dalam entry blog ini lama dahulu. Namun sejak setahun lepas kecintaanku berpaling arah. Sekarang aku tak mandang lagi kek lain. Ovan kat teratakrose hanya menerima kek brownies sahaja untuk singgah bertamu di dalamnya selama 50 minit.
Selain untuk menjamu penghuninya ada ketika masa mengizinkan aku mengambil tempahan dari teman-teman juga. Di sini ingin kukongsikan resepi brownies yang tersangat sedap kepada teman-teman di luar sana yang ingin mencubanya. Selamat Mencuba!
Bahan-bahan Brownies :
400gm Coklat Masakan
250 gm buttercup (asingkan 1 sudu besar untuk topping)
50gm tepung naik sendiri
50gm tepung gandum biasa
20gm serbuk koko
250gm gula perang
6 biji telor saiz B
Sedikit esen vanilla
Segenggam badam cincang@kekacang(ikut suka)
Cara-cara :
1. Coklat masakan, buttercup dan gula perang satukan dalam satu bekas dan masak secara double boil sehingga cair semuanya. Sejukkan sekejap.
2. Masukkan telur dan esen ke dalam adunan coklat, kacau sebati.
3. Masukkan tepung gandum dan serbuk koko, kacau sebati.
4. Akhir sekali masukkan kekacang, kacau sebati.
5. Adunan dipindahkan ke dalam acuan bersaiz 10 x 10, bakar dalam suhu 170 selama 50 minit.
Bahan Topping :
250 ml whipping cream
300 gm coklat masakan (potong kecil)
satu sudu besar buttercup (jangan penuh)
-Masak whipping cream atas api sederhana sehingga gelegak. Tutup api dan masukkan coklat bersama buttercup. Kacau sehingga cair semua. Siap.